FAQ: Ofte stilte spørsmål

Produktfakta, ingredienser og dosering på Eskimo-3-produktene ligger her

Hva er Pufanox™?
Pufanox™ er en patentbeskyttet blanding av ulike antioksidanter som tilsettes fiskeoljen for å bevare den stabil og «fersk».

Hvor kommer gelatinet i kapslene fra?
Gelatinet kommer fra storfe. Grunnen til at vi benytter animalsk gelatin er at denne er best til å beskytte oljen i kapslene mot luftpåvirkning. Hvis du ikke ønsker å innta gelatin, kan du bruke flytende Eskimo-3.

Kan man ta Eskimo-3 sammen med blodfortynnende medisiner?
Vi anbefaler at du forhører deg med din fastlege. Ta gjerne med Eskimo-3 til legen din, slik at han/hun kan vurdere produktet og hvor mye du trenger.

Hvor mye fisk tilsvarer en daglig dosering av Eskimo-3?
En dagsdosering av Eskimo-3 tilsvarer ca 100-125 g fersk fet fisk (avhengig av type fisk).

Kan man gi Eskimo-3 til barn?
Vi har utviklet et produkt til barn som heter Eskimo-3 Kids. Både denne og den vanlige flytende Eskimo-3, kan du gi til barn fra de er 6-8 uker gamle.

Hvilken smak har den flytende oljen?
Oljen er tilsatt smak av lime. Dette gjelder både kapsler og flytende Eskimo-3.

Hvordan skal Eskimo-3-produktene oppbevares?
Kapslene kan oppbevares i romtemperatur. De flytende bør oppbevares kjølig etter åpning.

Hvor lenge holder den flytende oljen seg etter åpning?
Etter åpning holder oljen seg i minst 2 måneder. Husk å oppbevare den i kjøleskapet.

Noen ganger kan det lukte litt sterkt av kapslene, hvorfor det?
Kapslene sprayes med en svært tynt lag kokosolje for at de ikke skal klistre seg sammen. Noen få ganger kan det bli for mye kokosolje, og det kan skape litt konsentrert lukt. Det er imidlertid ikke noe galt med produktet.

Hvorfor kan jeg se partikler i oljen?
Ved oppbevaring i kjøleskap, der tempraturen kan være under +4 grader, kan det dannes krystaller i oljen. Det er helt ufarlig, og oljen normaliserer seg hvis man tar den ut i romtemperatur.

Om man er allergisk mot fisk, kan man ta Eskimo-3?
Det kommer an på hvor følsom allergi man har. Det er proteinet i fisk man er allergisk mot, ikke fettet, men det kan finnes spor av fiskeprotein i oljen.

Hvor kommer fisken i Eskimo-3 fra?
Fiskeoljen som benyttes i Eskimo-3 kommer fra ansjos som fiskes utenfor Peru. Ansjos gyter ved Antarktis, og følger den kalde Humboldtstrømmen (Perustrømmen) nordover til vestkysten av Sør-Amerika. Fiskebestanden er livskraftig, og fornyer seg ca 2 ganger i året.

Hvordan vet dere hvor fisken kommer fra?
Vi har full kontroll på hele verdikjeden, fra selve fisket til det ferdige produktet som står i hyllene. Vi kan til og med dokumentere hvilken båt, dato og sted fisket foregikk.

Kan dere dokumentere dette?
Eskimo-3 følger flere sertifiseringsordninger som krever dokumentasjon på sporbarhet og produksjonskontroll. Blant annet er Eskimo-3 underlagt et kosher sertifikat, som krever full sporbarhet på hver eneste dråpe fiskeolje. I tillegg dokumenteres informasjonen gjennom kvalitetssikring i produksjonsprosessen.

Hvordan foregår selve fisket?
Eskimo-3 produseres av et svensk firma, Cardinova AB, men selve fiskeoljen er det norske firmaer som produserer. Båtene som benyttes er såkalte «day catchers». Det betyr at de går til havn hver dag. I tillegg er båtene utstyrt med teknologi som kontinuerlig registrerer fisket, og avbryter fangsten når kvoten er nådd. Fisket er regulert av myndighetene i Peru og overvåkes også i tillegg av uavhengige organisasjoner som Friend of the Sea.

Kan jeg stole på at Eskimo-3 ikke inneholder dårlig eller råtten fisk?
Som nevnt er båtene «day catchers», noe som gjør at de daglig laster av fangsten. Det kan faktisk ta kun 4 timer fra selve fisket, til fangsten lastes inn i produksjonsanlegget. Med andre ord, så er hensynet til fersk råvare ivaretatt i sterkeste grad. Eskimo-3 har også et omfattende register av tester som bekrefter svært god stabilitet på oljen (den harskner ikke).

Kan jeg stole på at Eskimo-3 er fri for miljøgifter?
Eskimo-3 er et rent og trygt alternativ. Hele verdikjeden er underlagt strenge produksjonskrav. Eskimo-3-produktene produseres i et anlegg som tilfredsstiller samme sertifiseringskrav som legemiddelprodusenter (GMP). Eskimo-3 får også toppkarakterer i både renhet og stabilitet i bransjens egen standard fra organisasjonen GOED (Global Organization for EPA and DHA Omega-3).

Tar dere hensyn til miljøet?
Mye av det industrielle fisket påvirker miljø og natur, men vi er svært opptatt av at Eskimo-3 skal være så hensynsfull mot naturen som mulig. Derfor følger vi de retningslinjene som er satt av den uavhengige interesseorganisasjonen Friend of the sea. Det betyr at fisket ikke påvirker havbunnen negativt, at fisket er økologisk bærekraftig (ikke rovfiske eller fiske på utrydningstruede bestander), at produksjonsanleggene fyller strenge miljøkrav og at man gjør tiltak for å redusere klimautslipp.

Produktfakta, ingredienser og dosering på Eskimo-3-produktene ligger her