Lærdom fra Grønland – tre danske forskere var omega-3 pionerer

Eskimo-3

I 1970 dro tre danske forskere, Hans Olaf Bang, Dr. Jörn Dyerberg og Aase Brondum Nielsen, til nordvestkysten av Grønland for å studere hvorfor inuitter hadde verdens laveste forekomst av hjerte- og karsykdommer.

Tradisjonelt kosthold
På 1970-tallet var Grønland i stor grad ennå et fangstsamfunn. Kostholdet var fremdeles stort sett tradisjonellt, med svært mye fett fra sjømat og marine pattedyr.

Dramatisk utvikling i Danmark
Til tross for høyt inntak av fett, var forekomsten av hjerte- og karsykdommer veldig mye lavere sammenlignet med den danske befolkningen, hvor forekomsten av hjerte- og karsykdommer var i ferd med å øke dramatisk.

Satte omega-3-fettsyrer på dagsorden
På 70-tallet hadde dansker et kosthold som inneholdt mye animalsk og vegetabilsk fett, samtidig som de spiste bare ca 150 gram sjømat i uken.

De danske forskerne ble raskt klar over at fettsammensetningen i kosten til grønlenderne, var en viktig faktor som kunne forklare den lave forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Fett fra fisk, skalldyr og marine pattedyr inneholder essensielle fettsyrer (EPA og DHA) som stort sett ikke finnes i kjøtt og planter.

Dr. Dyerberg publiserte en artikkel i The Lancet i 1971 på bakgrunn av studiene de hadde gjort på Grønland. Denne skapte stor oppmerksomhet, og satte omega-3-fettsyrer på dagsorden for godt.

Bilder fra Grønland